Društvo GRS Jesenice


Objavil/a: Miha Novak, sobota, 12. junij 2021

Zaključna turno smučarska tura

Namesto na morje, na smučke. Snega v visokogorju je trenutno še veliko na Kredarici ga je na današnji dan 3m.
Že dolgo let sem iz Karavank v pomladnem času opazoval dolino Kota, ki je dolgo v pomlad zaradi senčne lege pod stenami Rjavine in Luknje peči zalita. Včeraj sem kolebal med Veliko dnino in Kotom. Po večernem pogovoru z Juretom, sva bila enotna, da se odpraviva v Kot.
Zjutraj sva se v polni bojni opremi peš odpravila proti Staničevi koči. Pri studenčku, bi se že lahko preobula, vendar sva nadaljevala do Gub, kjer sva copate zamenjala za pancarje in smuči.Od tu se začne sneg, ki je neprekinjen do Kredarice. Pri Staničevi koči se malo okrepčava s pijačo potem pa pot nadaljujeva do Kredarice. 
Spustiva se v smeri vzpona. Do Staničeve koče je spust z izjemo prvih 100m  ena sama prečka pod ostenjem Rži, nič kaj posebnega, spustiva se v konto, kjer pride pot iz Vrat . Sledil je 10 minutni vzpon do Staničeve nato pa uživaški spust v dolino Kota. Res vrhunskokul
V Gubah kjer sva imela čevlje sva se držala skrajno desne smeri pod Stenami Luknje peči in prišla do studenčka, kjer se je današnja smuka končala. Naj dam kot pripombo, da je spodnjem delu  v snegu že kar nekaj kamenja. Drugače pa je smuka za ta letni čas res vrhunska.
http://grs-jesenice.org/novice.php?pid=343 18. 1. 2022