Društvo GRS Jesenice


Objavil/a: Andrej Babič, sreda, 23. marec 2022

Komna - 7J - Kanjavec - Velska dolina - Krma

V prvem, tudi v hribih zares toplem dnevu, sva ujela vreme s fantastičnimi razgledi, odlične razmere za hojo in precej dobre za smučanje. Da ne bi bilo vse skupaj predolgo in prenaporno sva že v torek popoldan v zmernem tempu opravila pristopno etapo in preživela miren večer v prijetnem vzdušju Doma na Komni. Presenečena sva bila nad tem, da je bilo podobno mislečih - glede na lepo vreme - presenetljivo malo. Le radoživi mladostniki iz waldorfske gimnazije so nekoliko poživili večerno dogajanje. Tudi sicer sva na celotni turi srečala le nekaj somišljenikov – dva na vrhu Kanjavca in še na Hribaricah dva ali tri.

V sredo zjutraj štartava okoli osme ure, kar je nekoliko pozno za najine pojme in za pričakovane temperature. Računala sva na zajtrk ob 6. uri, a je bil žal to račun brez krčmarja, saj se vrata jedilnice odpirajo šele ob 7. uri. Ta ura zamude se je potem še najbolj poznala pri vzponu na Bohinjska vratca, kjer nama je sonce pošteno kurilo v glavo.


Razmere za hojo sicer ves čas optimalne, tako da niti srenačev nisva nikjer potrebovala. Je pa na splošno snega malo in ob temperaturah, kakršne se obetajo v teh dneh, previdnost pri smučanju ne bo odveč. Še posebej na bolj osončenih krajih, smuči kar pošteno vleče proti dnu, ker pa je snega malo, tudi skrita presenečenja v obliki trdih kamnin niso tako redka. Za razliko pa so bila senčna in soncu manj izpostavljena pobočja, kljub toplemu dnevu, še vedno trda, a za smuko kar prijetna. Edino pod Draškimi vrhovi je bil sneg precej mešane sorte – še največ nepredelanega z nekaj ne preveč moteče skorje, do kakšnega prijetnega odseka ravno prav odjenjane klože.


Zaradi Igorjevega poznavanja terena sva se prismučala in priporivala skoraj do Radovne, kjer nama je zadnje metre s prevozom olajšala Stanka.
http://grs-jesenice.org/novice.php?pid=355 20. 8. 2022