Društvo GRS Jesenice


Objavil/a: Marko Štojs, nedelja, 19. marec 2023

60. tradicionalni spust izpod Raduhe

GRS Koroške in AO Črna na Koroškem so v nedeljo organizirali 60. tradicionalni spust izpod Raduhe.
Z Rafom sva se udeležila 60. spusta izpod Raduhe. Z Jesenic je vožnje dobri 2. uri, zato sva se na pot odpravila dan prej, saj sva se namenila še malo posmučati v okolici. Dopoldan sva prispela v Grohot pod Raduho, v koči odložila višek robe, ter se odpravila v smeri čez Durce na V. Raduho. Plazišče pod Durcami ni še nič odjenjalo, temperaturni obrat pa je sledil na južni strani, kjer sva se obrnila proti vrhu. Po obveznemu ovekovečenju pogledov z vrha, sva se spustila v eno od kont nad planino Loka. Tam sva izkoristila sled, ki jo je pustil nekdo z motornimi sanmi, in se povzpela na sedlo malček vzhodneje od Durc. Sonce je pošteno žgalo, temu primerno je ojužilo sneg, ki pa ga je zaenkrat še dovolj, da je rušje prekrito. Korošci so letos bili deležni bogatejše pošiljke snega, kot pa mi. Smučarija na severni strani je popoldan bila še vedno trda, skorja je na srečo držala.
Zvečer so korošci pripravili zabavo, da ni bilo dolgčas, o podrobnostih pa ne bi.
V nedeljo je sledil najprej štart parov na povprečni čas, nato pa še štart parov v spustu z vrvjo in smučanjem v navezi na najhitrejši čas. Midva sva opravila s prvo disciplino, temeljite priprave na smučanje v navezi pa bova opravila pred štartom na 61. spustu. Oboje je potekalo v prijateljskem vzdušju, saj korošci pravijo, da bi najprej imeli razglasitev in šele nato tekmovanje.
Po razglasitvi sva se popoldan med vožnjo domov odločila, da tudi smuke parov s Kotovega sedla v organizaciji GRS Rateče ne bova zamudila.
Ps/ Avtor slik iz prireditve je Boris Keber
http://grs-jesenice.org/novice.php?pid=386 19. 7. 2024