Okraski, foto: Igor Zalokar
Trojčki, foto: Andrej Babič
Večerno sonce
Razgled, foto: Igor Zalokar
Akcija
Očak s podaniki, foto: Andrej Babič
Sobivanje, foto: Igor Zalokar
Julijci na dlani, foto: Andrej Babič
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Andrej Babič, sobota, 11. november 2017, ogledov: 1910

Reševalna akcija Golica

V strmi grapi na pobočju Golice, natančneje na področju imenovanem Jurjevec, sta se v brezizhodnem položaju znašla planinka in planinec. Od koče na Golici sta sestopala po letni poti proti Sedlu Suha. Pot preči več strmih grap, ki so v zimskem času zelo izpostavljene snežnim plazovom. Ko sta planinca prišla do prve takšne grape, sta pred grapo zavila s poti naravnost navzdol in sestopala po strmem terenu desno ob grapi (gledano navzdol), dokler ju pred koncem grape ni zaustavil strm skok in sta se odločila da raje pokličeta reševalce kot tvegata nesrečo.
Poziv iz centra smo prejeli ob 12:30 uri, nekaj čez 13. uro pa smo že peš krenili proti Pustemu rovtu. S terenskim avtomobilom smo brez verig prišli nekaj sto metrov pod Pusti rovt, naprej pa ni šlo več, saj je snega kar veliko. Prva ekipa se je peš podala preko Pustega rovta in po cesti proti sedlu Suha. Na cesti proti sedlu je bilo nekje med 30 in 40 cm snega, tako da smo se kar pošteno nagazili. Na srečo je bilo snega v gozdu nekoliko manj. Od konca ceste smo sledili letni poti proti koči na Golici, ko pa smo naleteli na sledi izgubljenih, smo jim sledili in ju na ta način hitro našli.

Druga ekipa dveh reševalcev se je s terenskim avtomobilom prebila po cesti, ki iz Križevca pelje do spodnje postaje žičnice na Golici čim bližje izgubljenima. To jima je uspelo, a šele, ko sta na vsa štiri kolesa namestila verige. Do izgubljeih sta splezala iz spodnje strani in ju dosegla malenkost prej kot prva ekipa.

S pomočjo vrvne tehnike smo prezebla, a na srečo nepoškodovana planinca spustili na ravnejši teren in ju pospremili do avtomobila.

Ob tem želimo opozoriti vse obiskovalce tega dela Karavank na precejšnjo nevarnost proženja snežnih plazov na strmih travnatih pobočjih.

Fotogalerija

Avtor/ica: Vlado Hlede in Miha Novak

Reševalna akcija Golica 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Planinska zveza Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
© Društvo GRS Jesenice, 2022