Okraski, foto: Igor Zalokar
Trojčki, foto: Andrej Babič
Večerno sonce
Razgled, foto: Igor Zalokar
Akcija
Očak s podaniki, foto: Andrej Babič
Sobivanje, foto: Igor Zalokar
Julijci na dlani, foto: Andrej Babič
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Robert Sušanj, torek, 25. avgust 2020, ogledov: 1368

Iskalna akcija nad Jesenicami

V četrtek 20. avgusta ob 22.13 uri, ko se je večina že pripravljala k počitku in bila z mislimi v petku, smo bili gorski reševalci iz Jesenic aktivirani za iskalno akcijo. Moški, starejših let se je že popoldan odpravil iz severnega dela Jesenic, po poteh pod Jelen kamnom, proti Čopovem rovtu in se še ni vrnil.
Takoj smo se zbrali na postaji. Vodenje je prevzel Klemen, drugi Klemen pa je bil določen za koordinatorja in dokumentarista. Vodja akcije nas je razdelil v tri skupine. Prvi dve sta pregledali številne prepletene poti pod Jelen kamnom, tretja skupina pa je pregledala okolico Čopovega rovta. Zaradi trde teme so nam zelo prav prišle zmogljive ročne in naglavne svetilke. Ves čas iskanja smo uporabljali tudi GPS naprave, na podlagi katerih je vodja akcije sistematično vodil akcijo. Kljub temu, da smo bili po daljšem iskanju že globoko v petku, smo se skupaj odločili, da preiščemo tudi poti proti kopališču Ukova.  Žal brez uspeha. Ob treh zjutraj smo akcijo prekinili, opravili krajšo analizo ter se odpravili na kratek spanec. Dogovorili smo se namreč, da z iskanjem nadaljujemo takoj zjutraj ob 07.00 uri.

Zjutraj se nas je zbralo še nekaj več, saj je vodja akcije aktiviral tudi reševalne pse GZRS ter pripadnike enote reševalnih psov KZS in KVRP iz Gorenjske, Policija pa je z iskanje iz zraka pripeljala tudi dron. Veselje je gledati reševalce in reševalke, ki s toliko volje in energije prihitijo pomagat, zato prav veliko debate ni bilo. Posredovane so bile osnovne informacije, določena prioritetna območja, skupine, sistem zvez in odšli smo na teren. Odločili smo se, da temeljiteje preiščemo okolico možnih poti proti Čopovem rovtu, še posebej pa manj prehodna območja, ki jih ponoči zaradi teme niso mogli. V skupinah po pet so bili po trije vodniki reševalnih psov in dva lokalna reševalca.

Okoli 09.00 ure je bil pogrešani najden mrtev pod izpostavljeno steno, ki jo domačini imenujejo Babji zob. Pokojnega smo prenesli do ceste, kjer ga je prevzela pogrebna služba.

Ves čas akcije smo odlično sodelovali s predstavniki Policije ter vodniki reševalnih psov. Znova se je kot koristno izkazalo dobro načrtovanje in vodenje ter znanje uporabe satelitske navigacije, kar na društvu redno vadimo. Po naši oceni je bilo ključnega pomena to, da smo na podlagi razpoložljivih informacij, izdelali dokaj dober profil pogrešanega in na podlagi tega določili prioritetna mesta iskanja. To se je kasneje izkazalo kot odločilno za hitro najdbo.

Fotogalerija

Avtor/ica: Robert Sušanj

Iskalna akcija nad Jesenicami

Iskalna akcija pod Jelenkamnom 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Planinska zveza Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
© Društvo GRS Jesenice, 2022