Okraski, foto: Igor Zalokar
Trojčki, foto: Andrej Babič
Večerno sonce
Razgled, foto: Igor Zalokar
Akcija
Očak s podaniki, foto: Andrej Babič
Sobivanje, foto: Igor Zalokar
Julijci na dlani, foto: Andrej Babič
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Andrej Babič, četrtek, 28. januar 2021, ogledov: 1049

Obvestilo o razmerah v naravnem okolju v okolici Jesenic

Gorska reševalna služba Jesenice je bila 27. 1. 2021 klicana na reševalno intrevencijo na področju Jelenkamna nad Jesenicami. V strmem, deloma kamnitem predelu markirane poti na Jelenkamen, sta v neprimerni obutvi obtičali dve učenki, ki sta se na turo podali z namenom individualne izvedbe športnega dneva. Učenki sta na srečo ravnali razumno in sta v trenutku, ko nista mogli več ne naprej in ne nazaj, poklicali številko 112. Gorski reševalci smo ob izvedbi intervencije, na omenjenem področju opazili večje število učencev, ki smo jih opozorili na neugodne snežne razmere in jih skupaj z omenjenima učenkama varno pospremili v dolino. Avantura se je za omenjene učence srečno končala, prav lahko pa bi bile posledice za udeležence manj ugodne.
Gorski reševalci zato obveščamo in opozarjamo vse, ki se podajajo v naravno okolje, da so razmere v okolici Jesenic zimske. Še posebej opozarjamo odgovorne na osnovnih in srednjih šolah, ki zaradi pouka na daljavo, tudi izvedbo špornih dnevov za učence izvajajo »na daljavo«. V navodilih učencem naj upoštevajo trenutne razmere in za izvedbo športnih aktivnosti v naravi, učencem predlagajo aktivnosti na način, da ne bo ogroženo njihovo zdravje in ne nazadnje tudi življenje.

V gozdovih nad mestom je namreč še vedno precej snega, kar pomeni, da so razmere povsem zimske. Sneg se je ob zadnji otoplitvi in dežju najprej ojužil, ob znižanju tempratur v zadnjih dneh pa ponovno pomrznil. Poti in pobočja v gozdovih nad mestom, tako na severni strani (Mežakla) kot na južni strani (Mirca) so zato poledenele. Tudi sonce in dnevne tempretature malenkost nad nič stopinj snega še ne omehčajo. Gorski reševalci zato apeliramo na vse pohodnike, naj poskrbijo predvsem za svojo varnost in naj se v naravno okolje, glede na naravo in zahtevnost poti, podajo le ustrezno opremljeni. Predvsem imamo v mislih primerno obutev in oblačila. Tudi poti v gozdovih Mirce in Mežakle so namreč strme, izpostavljene in zato lahko tudi nevarne. Tenis copate za pohod v takšno okollje, v danih razmerah nikakor niso primerna obutev, kar jasno pokaže primer omenjenih učenk. Na srečo sta bili učenki vsaj kolikor toliko primerno oblečeni, kar je tudi pomemben dejavnik v zimskih razmerah, še posebej glede na dejstvo, da so tako dnevne, kot tudi nočne temperature nizke. Sploh ponoči se termometer spusti kar precej stopinj pod ničlo.

Opozorilo o ustrezni opremljenoosti pa prav tako velja za vse tiste, ki se podajajo tudi višje v hribe. Tako kot v visokogorju, je tudi v sredogorju Karavank, ki so v teh dneh poleg pohodnikov, zelo obiskane predvsem s strani turnih smučarjev, snega veliko. Razmere nad gozdno mejo so še bistveno zahtevnejše, kot nižje pod gozdno mejo in zahtevajo poleg primerne opreme tudi zadostno mero znanja o gibanju v gorskem svetu. Zato opozarjamo vse, da naj pohode v hribe prilagodijo svojim sposobnostim in znanju ter opremi, ki jo imajo. Tenis copati z gladkim podplatom niso primerna obutev za planinarjenje niti poleti, kaj šele pozimi. Prav tako za hribe niso primerna rešitev, v zadnjem času še posebej popularne derezice, ki se z elastiko zapnejo preko obutve. Veliko ljudi ne upošteva opozoril, da so te derezice za hojo v hribe smrtno nevarne. Čeprav Karavanke na področju, ki ga pokrivamo jeseniški reševalci, le redko kje presežejo višino 2000 m, na obiskovalce v zimskem času prežijo številne nevarnosti. V primeru majhnih količin snega, strma travnata pobočja kaj hitro poledenijo in so nevarna za zdrs, če zapade veliko snega, kot je to primer letos, pa predstavljajo veliko nevarnost za proženje snežnih plazov. Apeliramo na obiskovalce gora, da upoštevajo opozorila in v hribe zahajajo le popolno opremljeni, še posebej naj ne pozabijo na t.i. lavinski trojček (plazovna žolna, sonda in lopata). Seveda tudi popolna opremljenost še ne zagotavlja varnosti, saj je opremo potrebno znati uporabljati. Zato priporočamo, da se obiskovalci gora, ki še nimajo znanja in izkušenj udeležijo osnovnih tečajev, ki jih organizirajo posamezna društva gorske reševalne službe, planinska društva in v zadnjem času tudi številni planinski in gorski vodniki, ki se s tem profesionalno ukvarjajo - žal trenutna situacija s COVID-19 izvedbo tovrstnih tečajev precej omejuje. Na teh tečajih bodo pridobili osnovna znanja o uporabi opreme in tudi o ostalem, kar je dobro vedeti, če želijo varno zahajati v gore. S tem bodo največjo korist naredili prav sebi in svojim najbližjim. Vsem obiskovalcem gora pa seveda želimo varen korak in srečno. 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Jesenice, 2022