Okraski, foto: Igor Zalokar
Trojčki, foto: Andrej Babič
Večerno sonce
Razgled, foto: Igor Zalokar
Akcija
Očak s podaniki, foto: Andrej Babič
Sobivanje, foto: Igor Zalokar
Julijci na dlani, foto: Andrej Babič
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Katarina Noč Feldin, ponedeljek, 10. julij 2017, ogledov: 1901

Z AO na tabor v Ailefroide

Ob 70. obletnici jeseniškega alpinističnega odseka se je tabora, ki je potekal v zadnjem tednu junija v Ailefroide v Franciji, udeležilo tudi sedem članov naše GRS. Cilji tabora so bili pristop na štiritisočak Barre des Ecrins (4102 m) ali Dôme de neige (4015 m) in plezanje dolgih smeri v granitnih stenah v okolici kampa.
Odhod na štiritisočak je bil predviden za drugi dan po prihodu v kamp. Mimo koče Refuge du Glacier Blanc (2542 m) ter nato čez ledenik Glacier Blanc smo dostopili do Refuge des Ecrins (3161 m), kjer smo prespali. Naslednji dan so nas zbudili ob treh zjutraj, in ker so bile za popoldne napovedane nevihte, smo se hitro pripravili za vzpon na Dôme de neige. Maja in Raf sta se odločila za vrh Roche Faurio (3730 m), 13 ostalih pa nas je nekaj čez deveto uro stalo na vrhu Dôme de Neige. Po hitrem spustu zaradi kopičenja oblakov nam je še pred dežjem uspelo sestopiti do spodnje koče Refuge du Glacier Blanc, kjer pa se je večina odločila za sestop v dolino zaradi znatnega poslabšanja vremena. Tako nas je na koči, kjer smo imeli prav tako rezervirano spanje, ostalo le šest. Naslednji dan smo kljub ne najboljši napovedi vendarle uspeli pristopiti do prelaza Col Tuckett na višini 3529 m. Spotoma smo si ogledali, kje potekajo vstopi v smeri La traversée des Cinéastes in Arête S Agneau Noir, ki sta nad kočo najbolj pogosto plezani smeri.

Po sestopu v dolino in slabi vremenski napovedi za naslednje dni je bila odločitev, da gremo naslednji dan na oglede turističnih znamenitosti, lahka. Ogledali smo si utrdbo Mont-Dauphin in slap v bližini, se nato odpeljali do jezera Serre-Ponçon, popoldne smo imeli še uro in pol dolg vodeni ogled po nizkih in ozkih rovih nekdanjega rudnika srebra v L'Argentière-la-Bessée. V četrtek zjutraj je bilo nebo zopet sivo, vendar se nas je kljub temu nekaj odločilo, da v granitu splezamo vsaj eno daljšo smer. Izbrali smo lažjo Spit on Cup AD-, 200 m, 5a. Naslednji dan je bilo vreme bolj prizanesljivo, tako da smo lahko izbirali med malo težjimi smermi: Raclure, 180 m, 5b; Adios, Trépidentes, 180, 5b/c in Niveau de crotte, 180 m, 5c+. Sobota je bila nato namenjena deževnemu in mrzlemu dvournemu pohodu do jezera Eychauda, do katerega pristopiš iz zaselka Chambran v sosednji dolini. V nedeljo, ko je bilo za nekatere izmed nas čas za odhod domov, nas je končno zbudilo toplo sonce. Pred odhodom smo splezali samo še ferato Des gorges d'Ailefroide, ki se pne v soteski Ailefroide. Druge preplezane smeri na taboru so bile še Eperon de Bouchier, AD, 150 m, 4c, Matic je plezal kombinacijo smeri La Snoopy in Snoopy Directe, 280 m, 6b in Le visage decouvert, 280 m, 6b+, v plezališčih tudi smeri do težavnosti 7b.

Kljub nekoliko slabšemu vremenu so bili prvotni cilji tabora doseženi. Tabora smo se udeležili v velikem številu, tako da tudi medsebojnega druženja ni manjkalo. Ciljev, ki jih bo mogoče uresničiti ob naslednjem obisku Ailefroida, pa je ostalo še veliko.

Člani GRS, ki so se udeležili tabora: Raf Kolbl, Maja Perko, Miha Rakar, Marko Štojs, Matic Košir, Rok Feldin in Katarina Noč.

Fotogalerija

Avtor/ica: Katarina Noč Feldin

Z AO na tabor v Ailefroide 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
Planinska zveza Slovenije

NAPAKA: ne najdem RSS datoteke...
© Društvo GRS Jesenice, 2022