Okraski, foto: Igor Zalokar
Trojčki, foto: Andrej Babič
Večerno sonce
Razgled, foto: Igor Zalokar
Akcija
Očak s podaniki, foto: Andrej Babič
Sobivanje, foto: Igor Zalokar
Julijci na dlani, foto: Andrej Babič
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Robert Sušanj, sobota, 15. avgust 2020, ogledov: 876

Preventivna akcija

Jeseniški gorski reševalci smo skupaj z našimi sosedi iz GRS Radovljica, praznično soboto izkoristili za preventivno akcijo »Varno v gore«. Določili smo tri kontrolne točke. Dve ekipi sta delo opravljali na pristopnih poteh pod Golico, kombinirana ekipa Jesenic in Radovljice pa pod Stolom, pri planinski koči na Valvazorju. V akciji je sodeloval tudi policist Gorske policijske enote iz Policijske postaje Jesenice.

Namen akcije je bil prispevati k večji osveščenosti obiskovalcev gora, uporabi ustrezne opreme, ustreznem načrtovanju ture ter orientaciji. Na izhodiščnih točkah smo v pogovorih z gorniki opozarjali na pomanjkljivo opremo, dehidracijo, nepravilnosti, predvsem pa svetovali ter pomagali. V času akcije smo gornike poučili tudi o pravilni uporabi defibrilatorja in prvi pomoči poškodovanim. 

 

Še zlasti nas je zanimalo, ali se ob vsej napredni tehnologiji ter znanju znajo orientirati v naravi ter določiti svoj GPS položaj. Slednji je še zlasti pomemben, ko ga je v primeru nesreče potrebno sporočiti Centru za obveščanje. Podatki kot so: »…ležim ob manjšem potočku..« ali » … hodil sem pol ure in sem sedaj tik ob obronku nekega gozda…« reševalcem ne pomagajo dosti. Reševanje se zato po nepotrebnem zavleče, pomoč pa pride kasneje kot bi lahko.

 

Nekaj ugotovitev:

 

- Večina gornikov je bila ustrezno opremljena. Zgolj pri nekaterih posameznikih smo žal še vedno zabeležili neustrezno obutev, ki izhaja iz prepričanja, da se gre zgolj na pohod (večina še vedno uporablja termin »pohodnik«) in se temu primerno tudi obuje. Pot na Golico, še posebej pa Stol, pa je daleč od »pohodništva«;

- Kljub vrhuncu poletja, vročini in popoldanski sopari, nekateri še vedno podcenujejo možnost dehidracije. Bližina koče je zgolj slab izgovor. Vsem tem smo razdelili dodatne plastenke vode, ki nam jih je za akcijo doniralo podjetje Mercator;

- Priprava in načrtovanje ture, premalokrat upošteva dejstvo, da bo potrebno iz gorskega cilja enako pot prehoditi tudi nazaj. Odhod iz izhodiščne točke sredi poletja in to pred poldnevom, pomeni, da bo večina poti opravljena po najhujši pripeki, kar pa pomeni hudo fizično obremenitev, ki je mnogi ne prenesejo najbolje;

- Še zlasti pa smo bili pri gornikih presenečeni nad slabim poznavanjem orientacije in zmožnosti določitve svojega GPS položaja. Kar 80 % tistih, ki smo jih o tem povprašali tega niso znali in to kljub temu, da so imeli pri sebi zmogljive pametne telefone, ki to omogočajo. Za vse te smo si vzeli dodaten čas in jih seznanili z nekaterimi aplikacijami, ki to omogočajo ter načinom, kako v primeru nesreče svoj položaj sporočiti Centru za obveščanje;

 

Preventivno akcijo smo zaključili s prikazom uporabe defibrilatorja ter osnov oživljanja na Koči na Golici ter na Valvazorjevem domu pod Stolom. Odziv je bil odličen.  

 

Kaj naj rečemo za konec. Jeseniški in Radovljiški reševalci delujemo na terenu, ki je med gorniki zelo priljubljen in zato dobro obiskan, vse to pa s seboj prinaša tudi nesreče. Zato nam ni bilo žal prazničnega dne, ki smo ga namenili preventivi, nasvetom in pomoči. 

 

Upamo le, da tisti ki smo jih danes ogovorili, še vedno niso pozabili kako določiti svoj GPS položaj in da o tem ta trenutek razmišljajo tudi tisti, ki so tole poročilo iz akcije zgolj prebrali. 

 

Verjemite, v primeru nesreče bo vsem lažje.

Fotogalerija

Preventivna akcija 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

Gorska reševalna zveza Slovenije
Planinska zveza Slovenije
© Društvo GRS Jesenice, 2021