Okraski, foto: Igor Zalokar
Trojčki, foto: Andrej Babič
Večerno sonce
Razgled, foto: Igor Zalokar
Akcija
Očak s podaniki, foto: Andrej Babič
Sobivanje, foto: Igor Zalokar
Julijci na dlani, foto: Andrej Babič
Iskanje
NOVICE    

Objavil/a: Miha Novak, nedelja, 6. marec 2022, ogledov: 1215

Reševalna akcija na Mežaklji na predelu Peski

V petek smo bili v večernih urah klicani na reševanje na Mežaklji v Peskih nad deponijo mala Mežaklja.
V petek se ob 17 uri vrnem domov iz dežurstva na smučišču v Podkorenu. Za menoj je bil naporen dan. Takoj iz nočne službe sem se namreč odpravil v Kranjsko Goro, kjer sem opravljal delo reševalca na smučišču. Z glavo sem bil že pri popoldanskem počitku, ko me je ob 18:15 prekinil sms pozivnik. Na ekranu se izpiše ZAPLEZANI NA MEŽAKLJI. Z predsednikom Igorjem izmenjava par besed po telefonu. Določil me je za vodjo akcije. Brž si pripravim nahrbtnik in s polnim plinom drvim proti postaji na zbirno mesto. Med vožnjo  operaterja na RECO Kranj prosim naj me veže s pohodnikom, ki je zaprosil za pomoč. Iz njihovih besed sem prepričan, da so v zgornjem delu Mežaklje, kjer je teren izredno strm in težko prehoden. Poškodovan naj ne bi bil nihče. Pomirim ga in zaprosim, naj ostane s prijateljem na mestu in naj se ne premika po zahtevnem pobočju. K sreči ima s seboj čelno svetilko, kar nam je v veliko pomoč pri lociranju lokacije. Operater nam na mojo prošnjo tudi dodeli prost delovni kanal. Klemen na postaji že pripravlja vso potrebno opremo za odhod na akcijo. Določim ga za koordinatorja na postaji. Ko se nas zbere dovolj, da zapolnimo društveno vozilo, se odpeljemo na Deponijo Mala Mežaklja. Med vožnjo na deponijo me pokliče dr. Jernej Arh, ki bo ta večer tudi del naše ekipe. Njegovega prihoda na akcije se vedno zelo razveselim, saj  nam je vedno v ogromno pomoč. S svojimi vozili na deponijo prideta še Igor in Peter. Darko nam na telefone pošlje točno lokacijo zaplezanih. Na postaji spremlja tudi naše gibanje preko aplikacije Alpdiris. Naša ekipa krene v smeri Peskov. Kmalu pridemo v predel, ki je skalnat. Opremimo se za gibanje v zahtevnem terenu v zimskih razmerah. Soj čelne svetilke zaplezanih pohodnikov je vedno bližje. Igor, Raf in Roman so kmalu pri njima. Takoj naredijo sidrišče in jih zavarujejo pred morebitnim zdrsom. Nadenemo jim tudi topla oblačila. Po parih minutah se jim z vrvmi pridružimo tudi ostali reševalci. Pripravimo vrvi za spust po zahtevnem terenu. K sreči nihče ni poškodovan. Tomaž in Raf spremljata na vrvi enega pohodnika, Jernej in Roman sta ob drugemu. Jaz in Igor skrbiva na sidrišču, da spust poteka brez zapletov. Po dveh 60 metrskih spustih smo v lažjem terenu na kurirski poti, ki vodi čez Peske do roba Mežaklje. Ostane nam pol ure sestopa po stezi do našega vozila. Fanta predamo v domačo oskrbo. Naša ekipa pa se odpelje na postajo, kjer skompletiramo opremo in naredimo analizo akcije.
Akcija je potekala na zelo zahtevnem terenu, ponekod do II stopnje po plezalni lestvici UIAA v snežnih razmerah. Delo je oteževala tudi tema. Za potek akcije velika zahvala vsem prisotnim reševalcem ta dan.
Svarilo pa za planince, da je na predelu Mežaklje zaradi senčne lege, še veliko snega. Sneg je trd in pomrznjen, kar ga dela izredno nepredvidljivega. Predel Mežaklje je v zgornjem delu zelo strm, ponekod skalnat. Veliko je gozdarskih vlak, ki nas lahko hitro zvedejo v zahteven teren.
Rdeča pika na sliki je lokacija, kjer sta obtičala pohodnika. 
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Zadnje novice

Sorodne organizacije 

© Društvo GRS Jesenice, 2023