Okraski, foto: Igor Zalokar
Trojčki, foto: Andrej Babič
Večerno sonce
Razgled, foto: Igor Zalokar
Akcija
Očak s podaniki, foto: Andrej Babič
Sobivanje, foto: Igor Zalokar
Julijci na dlani, foto: Andrej Babič
Iskanje
NOVICE    

Prikazano: 21 - 40 od 421 zapisov
Stran  <<   <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   >   >> 
23. 9. 2023, Napad živali na ljudi
  Sobota 23.9.2023 je bila za jeseniške gorske reševalce delovno obarvana. Na dnevu odprtih vrat v vojašnici Boštjana Kekca na Bohinjski Beli sva dva člana predstavljala naše delo in opremo, naši inštruktorji v komisiji za reševalno tehniko so sodelovali na pripravljalnem seminarju za izpite iz letne reševalne tehnike v Ajdovščini, dan prej smo eno terensko vozilo odpeljali na servis, zunaj je vztrajno deževalo in rosilo. Sredi dogajanja v vojašnici se je nenadoma oglasil zvok sirene. S kolegom sva najprej pomislila, da je to kakšno presenečenje na dnevu odprtih vrat, ko sva ugotovila, da je poziv za reševalno akcijo z obvestilom o poškodbi glave na Jeseniški planini. Časa za razmislek ni bilo, opremo v avto, ter z lučmi in sireno nazaj na postajo ter naprej na mesto nesreče. Gorski reševalci GRS Jesenice in gasilci GARS Jesenice smo poškodovancu na kraju nudili prvo pomoč, ga v sodelovanju z dežurno ekipo GRZS oskrbeli in pripravili za transport ter ga s helikopterjem LPE prepeljali v UKC Ljubljana.
16. 9. 2023, Brez Dolomitov pač ne gre...
  September je v Dolomitih zakon.
10. 9. 2023, Utrinki iz dežurstva in preventivnega dela na tekmovanju Julian Alps Trail Run 2023
  Leto je naokoli in ponovno je bila organizirana gorsko-tekaška prireditev Julian Alp Trail Run 2023, na kateri so se merijli tekači na 10, 15, 25, 60, 100 in 170 km dolgih progah.
28. 8. 2023, Predstavitev v Splošni bolnišnici Jesenice
  Predstavitev knjižice "Mlade planince v gorah ujame nevihta" v Splošni bolnišnici Jesenice.
20. 8. 2023, Pomoč onemogli osebi
  V nedeljo, 20.8.2023 smo pomagali onemoglemu planincu v bližini Valvazorjevega doma. Starejši moški, je za krajši čas izgubil zavest in ob padcu utrpel lažje odrgnine. Gorski reševalci smo ga na kraju pregledali in oskrbeli, pospremili do našega terenskega vozila in prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice na nadalnjo obravnavo.
16. 8. 2023, Reševalna vaja v ferati soteske Dobršnik
  Po krajšem premoru po vseh vremenskih ujmah v zadnjem času, vetrolomu, močnem deževju, poplavah, evakuaciji prebivalcev zaradi plazu, smo se jeseniški gorski reševalci v sredo, 16.8.2023, ponovno odpravili v sotesko Dobršnik, kjer smo nadaljevali z začrtanim programom, kako posredovati ob morebitni nesreči v ferati. Začetek vaje nam je popestrila kratka ploha, ki je malo ohladila ozračje, tako da smo lažje delali. Postavili smo linijo za transport ponesrečenca z žičnico, ter ob njej odstranili moteče veje. Vaja je potekala tekoče, brez zapletov. “Ponesrečenca” smo uspešno spustili iz vrha drugega slapu do vstopa v ferato. Vsem udeležencem takih ali drugačnih aktivnostih v hribi in gora želimo, da naj se lotijo svojih clijev premišljeno, z ustreznim znanjem, izkušnjami in opremo, v primerni družbi in da ne bi nikoli potrebovali naše pomoči. Srečno!!
5. 8. 2023, Pomoč pri evakuaciji prebivalcev Koroške Bele zaradi nevarnosti zemeljskega plazu.
  Pomoč pri evakuaciji prebivalcev Koroške Bele zaradi nevarnosti zemeljskega plazu. Jeseniški gorski reševalci sodelujemo in pomagamo pri različnih nalogah pri naravnih nesrečah. Ko se kaj zgodi v domačem kraju, je to še posebej težko. Ni nam vseeno za naše bližnje, sosede, znance, prijatelje in tudi za nepoznane ljudi, vsem z veseljem priskočimo na pomoč.
30. 7. 2023, Poškodovana roka pri Koči na Golici
  V nedeljo, 30.7.2023 se je dan že počasi umirjal, nebo je bilo rahlo oblačno. Vremenoslovci so napovedovali, da lahko pričakujemo dež, ki se pomika od zahoda. Prve kaplje so začele padati, a se je vse skupaj kmalu umirlo. No, pa le ne bo hudega, smo pomislili, a je bilo to le zatišje pred viharjem. V desetih minutah je završalo v zraku in začelo močno deževati. Voda je bilo kar naenkrat vsepovsod preveč. Da bi bila zmeda popolna, je sredi neurja je začel piskati še pozivnik s sporočilom o zlomljeni roki pri Koči na Golici. Vsaka taka stvar nam v hipu požene kri po žilah in dobrih deset minut kasneje smo se že vozili do izhodišča na Suho sedlo in potem peš naprej do Koče na Golici. Poškodovano osebo smo oskrbeli, v našem spremstvu je sestopila nazaj do terenskih vozil in jo odpeljali v Splošno bolnišnico Jesenice. Medtem se je tudi “vreme naredu”in smo lahko uživali v čudovitem sončnem zahodu.
26. 7. 2023, Reševanje zaplezane osebe
  V sredo, 26.7.2023 ob 19:43, so zopet zapiskali pozivniki in klicali na pomoč. Tokrat se turist planinec pri sestopu z Vajneža proti Potoški planini zaplezal v strmem terenu s skalami in ruševjem. Ker ni mogel ne naprej, ne nazaj, se je odločil za klic na 112.
25. 7. 2023, Vdor meteorne vode v delavnico
  Vreme nam to poletje res ne prizanaša.
22. 7. 2023, Delovna akcija po neurju v Radovni
  Močno neurje z vetrom, ki je v sredo, 19.7.2023 pustošilo po Radovni, je za sabo pustilo pravo razdejanje. Polomljena in izruvana drevesa, poškodovane strehe hiš in uničeni gozdovi. Odstranjevanje dreves, čiščenje vejevja in popravljanje poškodovanih zgradb je v polnem teku. V soboto, 22.7.2023 smo se odzvali tudi člani GRS Jesenice in v Zgornji Radovni pri starosti gorskega reševanje, 90-letnemu Bertiju Krapežu popravili poškodovano streho na graži in vrtni uti, ter odstranili veje okoli doma.
16. 7. 2023, Veliki Koritnik - Plattner - Hans in Vzhodni greben Lope
  Dve lepi turi - v Zahodnih Julijcih in v Karnijcih
8. 7. 2023, Reševanje padala
  Danes malo po 13 uri me pokliče načelnik našega društva, če smo pripravljeni padalcu iti po padalo na zahtevnem terenu na severni avstrijski strani male Golice kakih 100 m pod vrhom. Seveda smo se odzvali in šli po padalo.
4. 7. 2023, POŠKODOVANA OSEBA JEKLOVO SEDLO
  V torek, 4.7.2023 smo bili ob 14:57 ponovno aktivirani za posredovanje v gorah. Tokrat je našo pomoč potreboval planinec, ki je iz smeri Golice sestopal proti Jeklovim sedlom in si poškodoval nogo ter ni mogel več nadaljevati poti. Slabih 10 minut po aktivaciji, se rutinirano zberemo na postaji, razdelimo delovne naloge, natovorimo terensko vozilo z reševalno opremo in se odpeljemo na pomoč. Istočasno je bil aktiviran tudi helikopter, tako da smo upali, da klasično reševanje ne bo potrebno. Eno uro po nesreči, je helikopter pobral ponesrečenca in ga prepeljal v Splošno bolnišnico Jesenice, ekipa pa se je vrnila na postajo. Tokratno reševanje je bilo “lahko in hitro”. Poškodovanemu želimo čimprejšnje okrevanje, vsem obiskovalcem gora pa previdno in srečno.
2. 7. 2023, Letna reševalna vaja 2023
  V nedeljo, 2.7.2023 smo se jeseniški gorski reševalci zbrali v plezališču pod Golico na vaji letne reševalne tehnike. Pregledali in vadili smo izdelavo sidrišč, dvig in spust ponesrečeneca s tipizirano reševalno tehniko, sestavljanje in uporabo nosil UT 2000 za različne načine transporta ponesrečenca, potek reševanja padalca, ki je zasilno pristal in obvisel na dervesu, ter improvizirano alpinistično tehniko za pomoč ponesrečenem plezalcu. Na vaji smo utrdili znanje iz reševalne tehnike in se naučili kako le-to pravilno, hitro in učinkovito uporabiti ob nesreči. Vsem obiskovalcem gora in udeležencem takih ali drugačnih “outdoor” izzivov polagamo na srce, naj se jih lotevajo s primernim zananjem, izkušnjami in opremo. Srečno!
30. 6. 2023, Dežurstvo na pohodu PD Jesenice in pomoč malemu pohodniku
  PD Jesenice vsako leto organizira ob Dnevu državnosti podhod Na Golico.
21. 6. 2023, Visoki in srednji Rokav
  V samotnem kraljestvu najvišjih nebotičnikov Julijskih Alp nad bivakom nad Jezeri
18. 6. 2023, Pomoč oboleli osebi na strmi strani nad Vintgarjem
  Danes, 18.6.2023, ob 12:01 so ponovno zapiskali telefoni z zahtevo po našem posredovanju. Na Blejski Dobravi, na poti čez strmo stran nad Vintgarjem, je odrasla oseba doživela napad panike in ni bila sposobna več hoditi. Skupaj z GRS Radovljica smo obolelo osebo našli, oskrbeli, pospremili do našega terenskega vozila in odpeljali na pregled v Splošno Bolnišnico Jesenice.
17. 6. 2023, Spominske majice ob 100-letnici GRS Jesenice
  V okviru praznovanja 100 letnice postaje GRS Jesenice, smo se odločili za izdelavo spominskih majic. Na voljo sta ženski model v svetlo modri barvi in moški model v svetlo sivi barvi, obe v različnih velikostih Cena majice je 15 eur. Pridobljena sredstva bodo namenjena pokritju stroškov organizacije 100- letnice in nadaljnjemu delovanju GRS Jesenice. Majice lahko naročite na elektronskem naslovu dgrsjesenice@gmail.com ali pri članih GRS Jesenice.
1. 6. 2023, Leposlovna in izobraževalna knjižica za otroke "MLADE PLANINCE V GORAH UJAME NEVIHTA"
  Jeseniški gorski reševalci že vrsto let namenjamo posebno pozornost preventivnim dejavnostim, kamor sodi tudi izobraževanje otrok o pravilih, ki jih moramo upoštevati, kadar se odpravljamo v gore.
 

Iskanje med novicami


Izprazni Iskanje
 
Prikaži vse zapise
 

Najbolj brane novice

Sorodne organizacije 

© Društvo GRS Jesenice, 2024